Tips voor de werkende mantelzorger

Tips voor de werkende mantelzorger

Op de jaarlijkse ‘Dag van de Mantelzorg op 10 november a.s. staat de mantelzorger centraal. Eén op de zes medewerkers combineert mantelzorg met een betaalde baan. De combinatie van werk en zorg kost veel energie. Een aantal tips die jou kunnen helpen:

 

1.     Bepaal jouw ideale verdeling van zorg, werk en tijd voor jezelf

Bedenk voor jou de ideale verdeling van tijd (werk, zorg, huishouden en tijd voor jezelf)

2.     Ga in gesprek

Bespreek samen met je werkgever de mogelijkheden om werk en zorg op een prettige manier te combineren.
Maak je situatie ook bespreekbaar met collega’s. Zij kunnen je steunen en zullen begrijpen dat je soms moe bent of dingen moet regelen.

3.     Neem tijd voor jezelf  en stel grenzen

De zorg van een naaste is mooi maar kan ook confronterend en vermoeiend zijn. Neem tijd voor jezelf en zoek ontspanning. Soms is het nodig om ‘nee’ te zeggen. Stel dan grenzen aan wat je doet. Dat geldt zowel in je werk als in je zorgtaak.

4.     Durf hulp te vragen

Vraag mensen uit je eigen omgeving om jouw te helpen met je zorgtaak. Een keer koken of de was doen: het zijn kleine bijdragen die jou tijd besparen. Ook kun je een beroep doen op zorgprofessionals en vrijwilligers. Een mantelzorgmakelaar kan uitkomst bieden.

DOP helpt mantelzorgers in het vinden van een goede balans tussen werk, mantelzorg en tijd voor jezelf. Mocht je hierover willen sparren, neem contact met ons op